Chleba s medem, to je ale dobrota! Jenže kdo by to byl řekl, kolik to dá včelkám práce, než takový med vyrobí! Na 1 gram medu prý musí včela navštívit 7000 květů. Ne nadarmo se tedy používá přísloví: Být pilný jako včelka!

Díky včelaři, který nás v Senohrabských Sovičkách přišel navštívit, jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí. Vysvětlil nám, jak to ve včelím úlu funguje a co má jaká včelka na starosti, ale také jsme na vlastní oči viděli, jak vypadá plástev, a mohli jsme si vyzkoušet včelařskou kuklu, která nesmí chybět ve výbavě žádného včelaře. Chrání totiž obličej a krk před ostrými žihadly.

Věděli jste, že:

  • med je moc a moc zdravý! Pomáhá tělu, aby se bránilo proti nemocem, po teplém mlíčku s medem se lépe usíná a když se vzácná lepkavá hmota natře na kůži, dokáže zahojit i mnohé bolístky. Tak proto nám mamka dělá čaj s medem, když jsme nemocní!
  • jedna včela za celý život vyrobí asi půlku čajové lžičky medu, taková je to vzácnost!
  • v každém včelím úlu žije jen jedna včelí matka, několik stovek trubců a ty včeličky, které
    potkáváme na zahradě nebo na louce, to jsou dělnice. V úlu jich je okolo 60 tisíc!
  • plástev je z vosku a je složená z malých komůrek, kde se ukrývá med. Dřív kusy plástve lidé žvýkali jako sladkou žvýkačku. Ze včelího vosku jdou vyrobit i hezké a voňavé svíčky.